Terug naar overzicht

3 renovatiemythes ontkracht

dinsdag 30 april 2019

Renoveren is pure stress. Plannen maken, bouwvergunning aanvragen, budget bewaken, premies najagen, een architect kiezen, aannemers contacteren, offertes vragen, de werken coördineren. Renoveren kost véél tijd, geld en… misschien wel je relatie. Mythe of waarheid?

Een renovatie valt duurder uit dan bouwen

Renoveren kost geld. Daar gaan we geen doekjes om winden. Maar zelfs met een beperkt budget is er veel mogelijk. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Denk daarom goed na over wat je echt wil en nodig hebt om je woonkwaliteit te verbeteren. Je bent toe aan een nieuwe keuken en leefruimte? Focus dan daarop. De slaapkamers boven kunnen later aangepakt worden. Let er wel op dat, als je er eenmaal aan begint, je voor sommige werken beter verder kijkt dan de geplande renovatie (ook al kost het je extra). Moet je beneden elektriciteit of verwarming leggen, anticipeer dan op wat je later boven nog zou willen veranderen. Zo vermijd je dat je straks je nieuwe keuken weer moet openbreken.

Een renovatie kan lang, héél lang aanslepen

Als je het goed wil doen, kost verbouwen tijd. Zeker. Maar dat betekent niet dat je jaren in het stof moet wonen. Een goede voorbereiding kan je veel tijdverlies besparen. Een goede planning van de werken idem. En als je de renovatie toevertrouwt aan een totaalaannemer die voor jou alles coördineert, hoef je er zelf een pak minder tijd in te steken. Hoelang duurt een renovatie dan? Dat hangt af van de omvang van je project. Ruw geschat mag je voor een grondige verbouwing toch rekenen op een jaar.

Renoveren is de ultieme relatietest

Bouwen of verbouwen kan zonder enige twijfel wegen op een relatie. Het is financieel en praktisch dan ook niet te onderschatten, vooral als beide partners nog werken, er kinderen rondlopen en de (schoon)familie zich al eens durft te bemoeien. Maar met een open communicatie, duidelijke afspraken en een evenwichtige taakverdeling kom je er als koppel vast zonder kleerscheuren uit. En al zeker als je een totaalaannemer inschakelt – dat spaart je gegarandeerd een therapeut uit :-). Klaar voor de test?

Wil je weten hoe Victor jouw project aanpakt – in functie van je budget, tijd en relatie? Laten we dan afspreken. Je hebt vast nog een pak vragen waarop wij, met onze ervaring, je een helder (en vrijblijvend) antwoord kunnen geven.