Terug naar overzicht

Buiten is het nieuwe binnen

zaterdag 6 april 2019

Je huis is pas echt af als ook buiten alles in orde is. Kijk daarom gerust verder dan je woning bij een renovatie. Wat doe je met het terras en de tuin? Past een vijver in je totaalproject of een zwembad met poolhouse? Praat erover met je totaalaannemer. Je komt vast tot verrassende inzichten – en het geeft je woning meteen een meerwaarde.   

Alles in 1 keer 

Een renovatie verandert je woning in een bouwwerf. Kappen, breken, slijpen. Vakmannen die in en uit lopen. Overal stof. Gelukkig is dit maar tijdelijk – en maakt het vooruitzicht naar het eindresultaat veel goed. Om je huis na afloop van de werken proper te houden, zorg je er maar beter voor dat de toegang tot je woning direct mee wordt aangepakt tijdens de renovatie. Vooral een oprit, voortuintje, koer of terras laat je best meteen aanleggen. Je wil straks toch niet weer vuile voeten in huis? 

 
Een extra kamer 

Het terras en de tuin zijn vandaag bovendien meer dan ooit het verlengde van de woning. Het is de plaats waar je geniet van het mooie weer, waar je tot rust komt en de kinderen kunnen ravotten. Hoe je die buitenruimte inricht, hangt af van verschillende factoren. Maar of je nu gaat voor een strak en onderhoudsvriendelijk ontwerp of een weelderige border, zorg dat de stijl van binnen altijd doorloopt naar buiten. Anders gezegd: beschouw je terras, veranda en tuin als een extra kamer die de sfeer van de woning uitstraalt. 

Buitengewoon genieten 

Hoe ver moet je daarin gaan? Soms volstaat een opknapbeurt om de ruimte rond de woning in orde te brengen. Wil je graag wat meer luxe? Voorzie dan een knusse, afgeschermde zithoek, lounge of wellness. Liever een zwembad of zwemvijver met poolhouse of een terrasoverkapping (met buitenkeuken of jacuzzi)? De mogelijkheden zijn eindeloos. Je totaalaannemer heeft de nodige contacten met tuinarchitecten en -aannemers om je te adviseren en van je project één mooi afgewerkt geheel te maken. Binnen én buiten.

 5 tuin- en terrastrends 

  • Groen en natuurlijke materialen voeren ook buiten de boventoon. Liever terracotta dan plastic bloempotten dus.
  • Focus op rust. Tuin, terras of veranda: het zijn ruimtes waar je samen, weg van alle drukte geniet.  
  • Water verhoogt de natuurlijke beleving, zelfs in kleinere stadstuinen doen waterpartijen wonderen.
  • Keep it simple. Vermijd dat je tuin je boven het hoofd groeit. Ook al heb je groene vingers, kies voor onderhoudsgemak.   
  • Combineer verschillende soorten planten en meubilair. Contrasten geven je tuin en terras een originele en persoonlijke toets.