Wanneer ontstond het wijndomein?
“In 2000 deden we een eerste aanplanting van enkele honderden wijnstokken. Inmiddels werken we op een kleine 3 hectare. Ik leid de zaak samen met mijn vrouw en broer. Zelf ben ik naast wijnboer ook fruithandelaar, mijn broer is fruitteler. We delen dus allen een passie voor fruit.”
Was 2022 een goed wijnjaar?
“Absoluut. Ondanks het natte najaar hebben we wel een mooie zomer én een prachtige nazomer gehad, ideaal voor een goede oogst. We hebben ook lang genoeg gewacht om in de meest optimale omstandigheden te plukken en dat geduld werd ruimschoots beloond. Ons beste wijnjaar tot nu toe blijft wel 2020 omwille van de extreem warme zomer. De opbrengst was iets lager, maar de kwaliteit van de druiven was uitstekend.”
Welke wijnen bieden jullie zoal aan?
“Onze focus ligt op mousserende wijnen, simpelweg omdat ik er zelf liefhebber van ben. Ze zijn steevast volgens de méthode traditionnelle gemaakt, waarbij ze minstens 24 sur lattes liggen. Een aanrader is bijvoorbeeld de volle maar frisse BizJoe, bestaande uit pinot noir en pinot meunier. Wat de stille wijnen betreft, brengen we binnenkort naast ons huidige aanbod witte en rode wijn, ook een chardonnay op barrique uit. Deze volle witte wijn is het resultaat van de oogst van 2021 en heeft 16 maanden gerijpt op eikenhouten vaten. Goede wijn heeft immers tijd nodig.”

Is wijn van goede kwaliteit altijd duurder?
“Niet per se. Voor een redelijke prijs kan je goede wijnen vinden. Maar kwaliteit heeft altijd een prijs. Kijk naar de Belgische wijnen: die kosten vaak net wat meer dan wijnen uit pakweg Zuid-Frankrijk omdat wij sowieso minder productie hebben. Bovendien doen we wat men noemt een ‘vendange verte’ of groene oogst. Dat betekent dat we de overtollige druiven weghalen om de rest meer kans te geven krachtig en vol te worden. Dat komt de smaak van de wijn ten goede.”
Wat inspireert jou als wijnboer?
“Het buitenleven doet me deugd. Hoewel het een deel van mijn job is, voelt het als ontspanning aan. Pas op: het kan best hectisch zijn in de wijngaarden. We hebben voortdurend een bezigheid: snoeien, oogsten, bottelen, onderhoud. Maar ik heb op ons wijndomein ook enkele stille plekjes gevonden waar ik helemaal kan herbronnen. Ik krijg ook enorm veel energie van wijnmaken. Niets leuker dan mensen zien genieten van een product waar je volledig achterstaat.”
Waarom is Belgische of Limburgse wijn populairder dan ooit?
“We zitten noordelijker dan heel wat andere wijnlanden en daardoor kunnen we de zuren goed behouden. Het klimaat is voor ons de laatste jaren ook zeer gunstig geweest. Bovendien zijn mensen doorheen de jaren anders gaan eten. De wereldkeuken, vaak kruidig, is geliefd. En daar passen wijnen met voldoende aciditeit, zoals de Belgische, perfect bij.
Limburgse wijnen in het bijzonder zijn van hoge kwaliteit door een combinatie van factoren. De zand- en leemgrond is hier kalkrijk. Doordat het terrein hoog genoeg ligt, hebben we ook minder last van nachtvorst. En op de hellingen blijft nooit water staan.”
Wat denk je van het eeuwige discussiepunt: kurk of draaidop?
“Voor de smaak maakt het niets uit als je het mij vraagt. Elke generatie heeft wel zijn voorkeur. Wijzelf gebruiken voor onze stille wijnen een biologische kurk op basis van de rietsuikerplant, zo riskeer je geen kurksmaak in je glas. Voor onze mousserende wijnen gebruiken we de klassieke champagnekurk. Maar veel hangt af van wat de Franse domeinen doen. Als zij overschakelen op draaidoppen, zal de rest van de wereld volgen. Er zit wel een evolutie aan te komen volgens mij. De glasproductie vraagt veel energie. Het verbaast me niet dat er vandaag de dag zelfs al wijnen in blik verkrijgbaar zijn, simpelweg omwille van de langere houderbaarheid.”

Tip!
Benieuwd hoe vinificatie gebeurt in deze idyllische Belgische wijngaarden? En zin om nadien een Belgische Grüner Veltliner of Sauvignon Blanc te proeven? Yves neemt je met plezier mee tijdens een wijnwandeling mét wijndegustatie op het domein. Zie domeincuvelier.be