Lifestyle

benoit & bernard dewitte brengen de provence naar de vlaamse ardennen

Twee broers en één restaurant, dat is het verhaal van Benoit en Bernard Dewitte. Hun zaak in het Oost-Vlaamse Kruisem bestaat intussen negentien jaar en toch zijn de tafels nog elke avond gevuld. Benoit en Bernard blijven zichzelf vernieuwen, maar dat doen ze op de typische Dewitte-manier: eerlijk, naturel en met een vleugje Zuid-Franse charme.

<CR:core_head_title />

de natuur in huis

Restaurant Benoit & Bernard Dewitte mag dan wel in een woonwijk liggen, van zodra je er binnenstapt, waan je jezelf in het midden van de Provence. “Vooral in de zomer voelt het hier als een stukje Zuid-Frankrijk”, aldus Benoit. “De Provençaalse sfeer zit op een subtiele manier in onze zaak verweven. Dat ik er zelf vijf jaar gewoond en gewerkt heb, zit daar zeker voor iets tussen.”


Natuurlijk, authentiek en sereen, beter kan je Restaurant Benoit & Bernard Dewitte niet omschrijven. Benoit: “We kiezen bewust voor een naturelle keuken die vertrekt van lokale producten. De natuur op je bord. Ook in het interieur willen we de natuur naar binnen halen.” Bernard: “Dat laatste mag je trouwens best letterlijk nemen. Zo waren we lang op zoek naar de perfecte bijzettafeltjes, maar we vonden niets dat binnen onze stijl paste. Tot ik op het idee kwam om boomstronken uit de tuin te halen en er wieltjes onder te zetten.”

the devil is in the details

Benoits echtgenote Geraldine is de oprichtster van de Objet Trouvé-winkels in Kortrijk, Knokke en Brussel. Nagenoeg alle interieurstukken in het restaurant komen uit haar collecties. Ook Geraldines eigen kunstwerken sieren geregeld de muren van de zaak. Benoit: “Vooral Bernard ontfermt zich over de inrichting van het restaurant, maar wanneer er iets verandert, komt de hele familie kijken, inclusief onze mama. In die zin zijn we echt een familiebedrijf.” Bernard: “De passie voor interieur kregen we met de paplepel mee en in het restaurant is het een komen en gaan van meubels en decoratie. We ruilen spullen met onze eigen interieurs, veranderen de kunstwerken en één keer per jaar steken we de muren van het toilet in een nieuwe kleur.”


Benoit: “Sinds kort gebruiken we in het restaurant geen tafelnappen meer en laten we de pure, houten tafels hun werk doen. Zo willen we de aandacht volledig naar het bord, de essentie, brengen. Een mooi servet, wat veldbloemen en de menuhouders in massief brons van Atelier Serruys maken het plaatje compleet.” Bernard: “We geloven sterk in het totaalconcept en de natuurlijke look trekken we overal door. Voor het handgemaakte servies werken we samen met een groep keramisten en messenmaker Antoine Van Loocke zorgde voor de botermesjes gemaakt van oude aardappelschillers. Vakmanschap komt met een prijskaartje, maar zorgt voor interessante details waarmee je het verschil kan maken. Je kan alles in een winkel kopen, maar het zijn de kleine bijzonderheden waar slechts weinigen in slagen.”

"Vakmanschap komt met een prijskaartje, maar zorgt voor interessante details waarmee je het verschil kan maken."

“Ook in andere restaurants kijk ik eerst naar het interieur”, aldus Benoit. “Natuurlijke materialen, een doordachte architectuur en een aangename setting. Als de sfeer goed zit, kan het voor mij nog moeilijk misgaan. Een bord smaakt nog lekkerder in een complementair interieur en gerecht en omgeving kunnen elkaar echt versterken. Restaurants die erin slagen om zo’n atmosfeer te creëren, zijn helaas dun gezaaid. Al krijgt La Grenouillère in Montreuil-sur-Mer het intussen al vijftig jaar voor mekaar.”

De voorbije negentien jaar bleven de broers vernieuwen zonder zichzelf te verliezen. Daarin zit volgens hen de kracht van een goed restaurant. “Onze keuken is in de loop der jaren weinig veranderd. Uiteraard komen er geregeld nieuwe gerechten en technieken bij, maar we zijn altijd trouw gebleven aan de essentie”, vertelt Benoit. Zijn inspiratie haalt hij vooral uit ontmoetingen met collega’s. “De tijd dat je als chef geen recepten wou delen, is gelukkig voorbij. Ik ga regelmatig op inspiratietrip met chefs van over de hele wereld en dat leidt altijd tot een spannende kruisbestuiving.” Reizen leveren inspiratie die je niet in een boek kan vinden, dus trekt Benoit er ook geregeld zelf op uit. “De inspiratie uit pakweg Marrakech, Japan of Hong Kong vertaal ik dan naar onze typische, eigen keuken. Zo zal ik een vissaus uit Thailand gebruiken als zout, zonder de Dewitte-touch te verliezen. Wie proeft, kan het ingrediënt er niet uithalen, maar de smaken geven het gerecht wel een extra dimensie.”

Ontdek hun unieke restaurant hier


Waarom victor?

  • Zorgeloos (ver)bouwen met een doordachte planning en heldere prijsafspraken.
  • Onze aanpak wordt getekend door een persoonlijke touch.
  • Elk project begint met een gesprek waarin onze bouwadviseurs luisteren naar je wensen en advies geven op maat.
  • Ons uiteindelijke doel is een ontwerp realiseren waarin jouw visie centraal staat en je maximaal comfort ervaart.

Lees verder

Welke interieurstijl kies jij voor je renovatie?
Trends Lifestyle

Welke interieurstijl kies jij voor je renovatie?

Of je nu houdt van een landelijke stijl, het graag klassiek hebt of meer in bent voor hedendaags en strak, onze interieurarchitecte duikt graag in je wereld en staat je bij met advies en concrete tips.

Nu lezen
Vertel een verhaal  met je interieur
Lifestyle Interview

Vertel een verhaal met je interieur

Moet een designinterieur vooral strak zijn? Gaan functionaliteit en design samen? Frederik Delbart, Designer of the Year 2018, ademt design en deelt zijn passie.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group