Actueel

Wat vertelt het EPC je precies?

Koop, verkoop of verhuur je binnenkort een woning of appartement? Dan kom je binnen de kortste keren in contact met een EPC, een energieprestatiecertificaat. Een verplichte, handige vergelijkingstool die voor jou het jaarlijkse verbruik, toekomstige renovatiewerken en prijzen inschat. Maar wat vertelt het EPC je precies? Hoeveel kost het? En hoe kritisch moet je ertegenover staan? Lees het in deze blog. 

<CR:core_head_title />

Wat is een EPC?

Als verkoper of verhuurder ben je verplicht een EPC – kort voor energieprestatiecertificaat – op te stellen. Dat is een attest dat je meer vertelt over het energieverbruik van een woning of appartement. Een belangrijke troef? Het certificaat volgt steeds dezelfde opbouw en kleurencodes, en is over heel Vlaanderen gelijkgetrokken. Een goede vergelijkingstool dus.

Ook de energiescore volgt in elk attest dezelfde vorm, en reikt van F tot A+. Hoe verder de letter in het alfabet, hoe hoger het jaarlijkse energieverbruik. Tegelijk geeft het verslag ook tips, aanbevelingen en richtprijzen. Welke ingrepen op de bouwschil onderneem je best om je score te verhogen? En welke hebben de meeste impact? Isoleren of installaties vervangen? Via het certificaat stimuleert en ondersteunt de overheid burgers om stelselmatig energiebesparende maatregelen te ondernemen. Het einddoel? Tegen 2050 enkel panden met score A in de straat, die maximum 100 kWh/m2verbruiken.

Let op: we hebben het in deze blog enkel over het residentiële EPC. Wanneer je bouwt of een appartement verkoopt in een groot gebouw is een extra EPC nodig.

Het prijskaartje en de verplichtingen bij een EPC

Hoeveel je precies betaalt om een EPC op te maken, hangt af van verschillende factoren. Wat is de oppervlakte van de woning en hoe complex zit ze in elkaar? Zijn er speciale aanvragen? Hoe dan ook, energiedeskundigen werken met vaste uurprijzen, waardoor de prijs steeds tussen de 100 en 250 euro schommelt.

Goed nieuws: is je EPC in orde, dan is het tien jaar geldig. Je woning binnen de tien jaar opnieuw verkopen of verhuren? Gebruik gerust hetzelfde attest. Weet wel: wanneer je energiegunstig gerenoveerd hebt, speelt het in je voordeel om een nieuw EPC aan te vragen. Want daarmee stijgt de waarde van je huis, en daarmee ook de huur- of verkoopprijs.

Hoe lees je het EPC?

Een EPC is toegankelijk opgebouwd. Toch zijn er enkele onderdelen waarop je best extra let. We lichten ze even uit.

Logische opbouw van het EPC

Op de eerste pagina’s van het EPC lees je al heel wat nuttige informatie. Zo heb je meteen een idee van de energiescore in kWh/m2 en het energielabel van A tot F. Meteen erna krijg je zicht op de huidige situatie van de woning, gevolgd door aanbevelingen en prijsindicaties voor renovatiewerken. Zie je iets verder de icoontjes op de labelschaal? Die tonen welke sprongen je maakt nadat je de werken in een bepaalde volgorde hebt uitgevoerd.

Daarna gaat het EPC dieper in op de verschillende onderdelen. Hoe toekomstgericht zijn je dak, muren, vloer, vensters, zonnecomfort en verwarmingsinstallatie? Met telkens algemene instructies, bijvoorbeeld hoe je je dak het best isoleert, en een technische fiche met info over bijvoorbeeld de oppervlakte, of de U- en R-waarde. Goed om in het achterhoofd te houden als je effectief aan de werken begint.

Doordachte kleurencodes

De kleuren van de labelschaal springen via de voorpagina meteen in het oog. F in rood, A+ in donkergroen. Doordacht, want rood zet in ons brein een gevoel van urgentie in gang. De rode kleur vertelt je dan ook doorheen heel het EPC dat er nog werk aan de winkel is, ‘energetisch helemaal niet in orde’. De groene schakeringen variëren van energetisch redelijk tot helemaal in orde. De geelgroene kleur wijst op zonne-installaties.

‘Denk vooruit!’ en ‘Pas op!’

Ook de lichtgrijze kaders brengen dynamiek in het rapport. Met ‘Denk vooruit!’ geeft het EPC tips over de volgorde van de werken en extra ingrepen. De ‘Pas op!’-kaders maken je alert over de gevolgen van bepaalde werken. Al blijven die erg algemeen. Laat je – zoals ook het attest adviseert – tijdig bijstaan door een architect, aannemer of vakdeskundige voor een plan op maat. Victor helpt je vooruit.

Een kritische blik op het EPC

Belangrijke side note: het EPC is een handige vergelijkingstool met algemene inschattingen, niet op maat. Zo houdt het geen rekening met het verbruikersgedrag of de gezinssamenstelling van de huidige of toekomstige bewoners. Het is ook berekend op een standaardklimaat, die in realiteit van pand tot pand verschilt. En wil je informatie over vocht, luchtkwaliteit, defecte installaties en houtrot? Dan zoek je best verder dan het EPC. Zo kan een goed geïsoleerde woning met gunstige energiescore toch vochtproblemen ondervinden.

Ook rond de prijsindicaties is er veel discussie tussen energiedeskundigen, overheid en vastgoedmakelaars. De ene beweert dat de prijsinschatting te hoog staat, de andere vertelt dat ze niet is aangepast aan de indexatie en hogere materiaalprijzen. De prijs is opnieuw algemeen en neemt de afwerkingswerken niet in rekening. Wil je weten wat er wel inbegrepen is in de prijs? Neem een kijkje op het einde van het rapport.

Met Victor naar een toekomstgericht EPC

Hoe je de EPC-waarde efficiënt verhoogt? Dat hangt af van project tot project. Elke woning en ieders budget verschilt. Daarom bekijken onze specialisten steeds het totaalplaatje om op de meest efficiënte manier je EPC-score te verbeteren.

Plan nu je afspraak

Lees verder

Welke dakisolatie kies ik het best?
Actueel

Welke dakisolatie kies ik het best?

Het aanbod dakisolatie is enorm uitgebreid. Er zijn harde isolatieplaten, pluizige isolatiedekens en losse vlokken. Wat is nu de beste keuze?

Nu lezen
Haal voordeel uit deze 5 nieuwe verbouwpremies in 2021
Actueel

Haal voordeel uit deze 5 nieuwe verbouwpremies in 2021

Naast de nieuwe verplichtingen voor je verbouwing in 2021 breidde de Vlaamse regering haar aanbod premies verder uit. Ook dit jaar kan je profiteren van subsidies wanneer je (energetisch) gaat renoveren.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group