Actueel

Verbouwen in 2022? Dit mag je verwachten

Een nieuw jaar gaat nu eenmaal vaak gepaard met nieuwe regels en wetten. Ook wat verbouwen betreft. We geven je hier een overzicht van de wijzigingen en premies voor renovaties. Zo weet jij perfect wat te verwachten als je aan het verbouwen slaat!

<CR:core_head_title />
Wat verandert er in 2022?
  • EPB-eisen voor IER
    Dat de overheid nóg meer inzet op duurzaam (ver)bouwen ten voordele van het klimaat is gekend. Daarom worden de EPB-eisen ook in 2022 weer verstrengd. Wie een ingrijpende energetische renovatie (IER) laat uitvoeren, moet een e-peil van E60 behalen (in plaats van E70 in 2021). Als je gerenoveerde woning met bouwaanvraag in 2022 niet aan die eisen voldoet, krijg je een boete.
  • Registratierechten
    Ter compensatie van de afgeschafte woonbonus, verlaagt de Vlaamse overheid de registratierechten nog meer. Vanaf 1 januari 2022 betaal je bij aankoop van een eigen, enige woning nog maar 3 %. Doe je bovendien een ingrijpenede energetische renovatie aan die woning, dan betaal je nog amper 1 % registratierechten.
  • Renovatiepremies
    Tal van premies zijn nog geldig in het komende jaar als je gaat renoveren. Denk dan aan de steun voor dak- of zoldervloerisolatie, muurisolatie, vloer- of kelderisolatie, beglazing, warmtepompboilers, zonneboilers, PV-panelen, sturing van elektrische warmte, warmtepompen en condensatieketels.

Halverwege het jaar verandert er echter nog wat …


Nieuw in 2022: Mijn VerbouwPremie

De Vlaamse overheid voert vanaf de tweede helft van 2022 een vereenvoudigde premie in voor energiebesparende investeringen en renovaties. Dat betekent dat alle premies voor bijvoorbeeld isolatie, hoogrendementsglas, energiebesparende installaties, enzovoorts gebundeld worden in één financiële ondersteuning, genaamd: Mijn VerbouwPremie. Deze premie omvat de huidige overkoepelende renovatiepremie van de Vlaamse overheid en de energiepremies van Fluvius.

De beslissing is een antwoord op de aanzienlijke daling (met maar liefst 42 % in de afgelopen twee jaar) van het aantal aanvragen van renovatiepremies omwille van de complexe regelgeving.  

Om voor Vlamingen de drempel te verlagen en duurzame investeringen opnieuw te stimuleren, komt deze nieuwe, eengemaakte ondersteuning er dus. Het concrete bedrag zal gebaseerd zijn op je inkomen. De precieze voorwaarden worden in de komende maanden bekendgemaakt.


Heb jij ideeën om je woning grondig onder handen te nemen (en tegelijk te besparen)? Wacht dan niet langer. Ook in 2022 is het de moeite om er werk van te maken.

 


Lees verder

Stijgende vastgoedprijzen maken renoveren extra aantrekkelijk
Actueel

Stijgende vastgoedprijzen maken renoveren extra aantrekkelijk

Een huis kopen is niet vanzelfsprekend. Maar na deze coronacrisis is het er allesbehalve makkelijker op geworden. De strijd op de vastgoedmarkt is volledig losgebarsten.

Nu lezen
Afschaffing attest 6% btw vereenvoudigt administratie bij verbouwing
Actueel

Afschaffing attest 6% btw vereenvoudigt administratie bij verbouwing

Wie z’n woning van minimum 10 jaar oud wilde verbouwen aan het gunstige 6% btw-tarief, moest tot voor kort een attest invullen en terugsturen naar de aannemer. Sinds begin 2022 is dat attest gelukkig afgeschaft.

Nu lezen
Download gratis nieuw magazine

Download ons nieuw magazine

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren.

Download gratis nieuw magazine

© 2022 Victor is een merk van de Camino Group