Actueel

Goed isoleren geeft minstens 6 voordelen

Om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen, is het hoog nodig dat we onze huizen beter isoleren. Daar pluk je meteen zelf de vruchten van. Wij zetten enkele voordelen van goed te isoleren op een rijtje.

<CR:core_head_title />

Om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen, is het hoog nodig dat we onze huizen beter isoleren. Daar pluk je meteen zelf de vruchten van: het is aangenamer wonen en je energiefactuur gaat naar beneden terwijl je energieprestatiecertificaat een upgrade krijgt. Daardoor is je huis dus meer waard mocht je het willen verkopen. Je kan er ook premies voor krijgen als je er niet te lang mee wacht. Kijk even mee naar de huidige verstrengde Vlaamse renovatieplicht en isolatienormen die gelden vanaf begin 2023.

Renovatieplicht en verstrengde isolatienormen

Alvast goed om weten, koop je vandaag een woning met EPC-label of energieprestatiecertificaat E of F, dan moet je deze binnen de 5 jaar verplicht naar niveau D brengen. Doe je dat niet, dan hangt je een geldboete boven het hoofd die kan oplopen tot €200.000.

Je haalt niveau D door minimum 3 van de 6 isolatie-eisen te realiseren:

 • Je isoleert je dak
 • Je isoleert je muren
 • Je ramen en het glas in je ramen zijn isolerend
 • Je isoleert je vloeren
 • Je condensatieketel is minder dan 15 jaar oud
 • Je plaatst een hernieuwbare warmtepomp of zonneboiler

Naar score A in 2040

Ben je eigenaar van een of meer woningen dan heb je tijd tot 2030 om ervoor te zorgen dat je woning niveau D haalt. Er volgen gaandeweg nog verstrengingen met als doel dat in 2040 elk gebouw een score A kan voorleggen. Appartementen hebben hiervoor de tijd tot 2045.

Renovatiebudget

Door het EPC of energieprestatiecertificaat kan je de kostprijs van deze verplichte renovaties redelijk goed inschatten. Handig als je wil onderhandelen over de kostprijs van de woning. Of goed om weten welk renovatiebudget je dient te voorzien, zeker als het gaat om een oudere energieverslindende woning. Ben je eigenaar en wil je je woning verkopen? Dan kan je overwegen deze werken alvast uit te voeren om zo de waarde van je woning op te krikken.

Isoleren op 1

Een van de beste dingen die je kan doen om er warmpjes in te zitten, is isoleren. Het is ook een van de efficiëntste manieren om je EPC-score te verbeteren. Hieronder de voordelen kort samengevat:

 • Je bespaart tot 30% op je energiekost, een blijvend voordeel.
 • Het is een investering die zichzelf terugbetaalt.
 • Je geniet van meer comfort in huis.
 • Je doet iets goed voor het milieu.
 • Je kan er premies voor krijgen als je niet te lang wacht.
 • Je woning is meer waard.

Je dak isoleren

Dat is een van de meest ingrijpende maatregelen en daarom de eerste prioriteit. Warme lucht stijgt, dat is bekend. Wist je dat er tot 30% van de warmte in huis verloren gaat via een niet of slecht geïsoleerd dak? Om te isoleren heb je de keuze uit verschillende materialen: glas- of rotswol, isolatieplaten of ecologische materialen zoals vlas, wol of hennep. Zou er nog asbest in je dak zitten, dan laat je dit voor je eigen veiligheid en die van anderen verwijderen door een professional. Ook hiervoor kan je een premie krijgen.

 • De Rd-waarde van de dak- of zoldervloerisolatie moet minstens 4,5 m²K/W bedragen.
 • Personen uit de laagste en middelste inkomenscategorieën kunnen een premie krijgen van respectievelijk 50% en 35% van hun investering, met een plafondbedrag.
 • Voor personen uit de hoogste inkomenscategorie bedraagt de premie voor dak- of zolderisolatie € 8/m2.

Zicht op je premie via de simulator

Via deze handige simulator van de Vlaamse overheid krijg je een nauwkeuriger beeld van de premie die je kan bekomen.

Stel dat je een koppel bent met 2 kinderen dat in een eigen huis woont van min. 15 jaar oud. Jullie gezamenlijk belastbaar inkomen ligt op € 85.000 bruto per jaar. Je isoleert je dak volgens de regels van de kunst, dan krijg je dus een premie van € 8/m2 voor dak- of zolderisolatie.

Stel dat je alleenstaand bent en een belastbaar inkomen hebt van € 40.000 bruto per jaar. Je laat je dak, buitenmuren of vloer isoleren, een investering van bijvoorbeeld € 3.000. Hiervan krijg je 50% of in dit geval € 1.500 terug via de premie.

Wil je weten hoeveel energie je uitspaart door je dak te isoleren?

Vul de calculator in van Fluvius om beter te renoveren of ‘benoveren’. Daar kan je je huidige situatie vergelijken met wat je van plan bent. Je ziet meteen welke besparing in euro’s dat geeft op jaarbasis én hoeveel kilo’s CO2 je daarmee minder zal uitstoten, net als de premie die je ervoor kan krijgen.

 • Stel dat je dak vandaag totaal niet geïsoleerd is. Je overweegt het te laten isoleren met 30 cm PUR- of PIR-platen. Strak plan! Dan zou je zo’n € 1.900 per jaar besparen aan energiekosten. En je zou 2.416 kg CO2 minder de lucht injagen. De werken zouden voor een dak van 80m² een kost van zo’n € 4.000 bedragen. De premie die je voor deze ingreep kan krijgen, bedraagt € 2.000 of € 1.400 als je tot de laagste of middelste inkomensklasse behoort en € 640 als je tot de hogere inkomensklasse behoort. Deze ingreep heb je dus al -in het beste geval- binnen de 2 jaar terugverdiend!

Buitenmuren isoleren

Deze isolatie zit net als een warme jas rond je huis. Zet je er een extra bekleding rond, dan fris je het uitzicht van je huis helemaal op. Maar, je kan buitenmuren ook langs binnen isoleren

 • De Rd-waarde van buitengevelisolatie moet minstens 3 m² K/W bedragen.
 • De premie voor personen uit de laagste en middelste inkomenscategorie bedraagt respectievelijk 50% of 35% van je investering.
 • De premie voor personen uit de hoogste inkomenscategorie bedraagt € 30/m2.
 • Langs binnen isoleren
 • Isoleer je je buitengevel van binnenuit dan heb je een Rd-waarde nodig van minimaal 2 m² K/W.
 • De premie voor personen uit de laagste en middelste inkomenscategorie bedraagt respectievelijk 50% of 35% van je investering.
 • De premie voor personen uit de hoogste inkomenscategorie bedraagt € 15/m2.

Spouwmuur isoleren

Heb je spouwmuren? Dat kan je zien aan de dikte van de muren of de richting van de bakstenen. Is je muur minimum 24 cm dik, dan is de kans groot dat het 2 rijen bakstenen zijn met een spouw ertussen. Die kan je eenvoudig en snel laten volstoppen met isolatie via een gat in de muur.

 • De maximale lambawaarde voor spouwmuurisolatie is vastgelegd op 0,065W/m.K.
 • De premie voor personen uit de laagste en middelste inkomenscategorie bedraagt respectievelijk 50% of 35% van je investering.
 • Voor na-isolatie van een spouwmuur kan je als persoon uit de hoogste inkomenscategorieën € 5/m2 terugkrijgen via de premie voor nieuw geplaatste isolatie.

Vloer isoleren

Een geïsoleerde vloer is aangenaam om op te lopen. Je kan zowel bovenop de vloer een isolatielaag aanbrengen als onderaan via de kruipkelder bijvoorbeeld.

 • De Rd-waarde voor vloerisolatie bedraagt minstens 2 m²K/W.
 • De premie voor personen uit de laagste en middelste inkomenscategorie bedraagt respectievelijk 50% of 35% van je investering.
 • De premie voor personen uit de hoogste inkomenscategorieën bedraagt € 6/m2.

Heb je zelf renovatieplannen?

Voor advies op maat kan je terecht bij de specialisten van Victor.

Maak een vrijblijvende afspraak

Lees verder

Is renoveren vandaag een slimme keuze?
Actueel Trends

Is renoveren vandaag een slimme keuze?

Wil je je huidige woning renoveren of plan je een woning te kopen om die te verbouwen? We werpen een blik op de vastgoedmarkt en bekijken samen met jou of renoveren vandaag een slimme keuze is.

Nu lezen
Stap voor stap duurzamer gaan wonen
Actueel

Stap voor stap duurzamer gaan wonen

1 januari 2023 betekende een nieuwe start voor de energiebesparende aanpak van de Vlaamse huizenmarkt. Want wie vanaf dit jaar een energieverslindende woning koopt in Vlaanderen moet die binnen de 5 jaar duurzamer maken.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group