Actueel

7 voordelen van een ingrijpende energetische renovatie

Koop je een woning en wil je die energiezuiniger maken? Dat is sowieso een prima idee. Isoleren, een zuinigere verwarmingsketel, zonnepanelen … Wist je dat je bij de aankoop van deze woning verlaagde registratierechten betaalt als je binnen de 5 jaar een ingrijpende energetische renovatie (IER) laat uitvoeren? Hier zie je wat zo’n IER is en wat de voordelen ervan zijn.

<CR:core_head_title />

Wat is het? In 4 puntjes!

Bij een ingrijpende energetische renovatie:

  • Zorg je voor de (na-)isolatie van minstens 75% van de buitenschil van je woning: dak, muren, vloeren, ramen die in contact staan met buiten.
  • Laat je een nieuw systeem plaatsen voor verwarming en warm water.
  • Zorg je voor een nieuw ventilatiesysteem.
  • Investeer je in hernieuwbare energie zoals zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp.

7 voordelen van een grondige energetische renovatie

1. Minder registratierechten

Je betaalt minder registratierechten bij de aankoop van een enige eigen woning: namelijk 3% in plaats van 6%. Wanneer je een ingrijpende energetische renovatie doet, geniet je van een aanvullend verlaagd tarief en betaal je maar 1% registratierechten. Op de prijs van woning scheelt dat snel enkele duizenden euro’s. Eén van de voorwaarden is wel dat je de werken binnen de 5 jaar na de aankoop laat uitvoeren.

2. Meer comfort in huis

Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en dat voel je meteen in huis. In de winter is het er warmer en in de zomer kouder.

3. Minder betalen voor energie

Na de renovatie heb je systematisch minder energiekosten. Dankzij de isolatie is er minder warmteverlies en nieuwe verwarmingssystemen werken meestal zuiniger dan de oudere.

4. Minder CO2-uitstoot

Je draagt je steentje bij voor het milieu, want minder verbruiken is niet enkel interessant voor je portemonnee. Het betekent ook dat je minder CO2 de lucht injaagt.

5. Binnenklimaat is gezonder

Het ventilatiesysteem voert automatisch vervuilde en vochtige lucht af en brengt nieuwe frisse lucht binnen. Dat geeft een gezonder binnenklimaat zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Wist je bovendien dat verse lucht efficiënter opwarmt?

6. Je woning is meer waard

Na een energetische renovatie is je woning niet enkel comfortabeler, energiezuiniger en gezonder. Ze is ook meer waard. Interessant als je later denkt aan verkopen. Je ontvangt een Energieprestatiecertificaat Bouw (EPC-bouw) met daarop het behaalde E-peil.

7. Korting op onroerende voorheffing

Op basis van dat behaalde E-peil, kan je een korting bekomen op de onroerende voorheffing. Is je E-peil maximaal E60 dan geniet je 100% korting voor een periode van 5 jaar. 

Ingrijpende Energetische verbouwing

Dit heb je nodig: 

  • Bouwaanvraag of stedenbouwkundige melding
  • Medewerking van een architect
  • EPB- verslaggever

Renovatieplannen?

Denk je eraan om je woning energetisch te renoveren? Onze specialisten helpen je graag verder.

Vraag advies

Lees verder

Wat vertelt het EPC je precies?
Actueel

Wat vertelt het EPC je precies?

Koop, verkoop of verhuur je binnenkort een woning of appartement? Dan kom je binnen de kortste keren in contact met een EPC, een energieprestatiecertificaat. Maar wat vertelt het EPC je precies?

Nu lezen
Wij hebben alle expertise inzake renovatie onder één dak
Actueel

Wij hebben alle expertise inzake renovatie onder één dak

“Van de volledige verbouwing van je woning en de plaatsing van een up-to-date verwarmingsinstallatie tot doordachte tuinaanleg en de inrichting van je interieur. Op Victor kan je rekenen."

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group