Architect Piet Verfaille respecteert karakter en persoonlijkheid


De grootste uitdaging is tegelijk mijn grootse voldoening.

Bij het renoveren van een gebouw met een verleden komt het erop aan om – los van de wettelijke en andere beperkingen die dat soort woningen durven meebrengen – de sfeer van weleer op te roepen en die esthetisch te rijmen met de huidige comforteisen. 
 

Als je goed kijkt, bewaart de ziel van een authentieke woning zichzelf.

Door op zoek te gaan naar originele ruimtes en materialen plus authentieke elementen en belangrijke details, toont de ziel van het gebouw zich. Eens je haar ziet en respecteert, blijft ze leven in de woning. Die ziel mooi laten aansluiten bij de eigenheid van de bewoners en hun hedendaagse levensstijl, is een kwestie van aandachtig luisteren en op de juiste manier personaliseren. Daar bestaat geen formule voor.


Een heerlijk nieuw leven voor de meer dan honderd jaar oude boerderij. 

De ligging van dit project fascineerde me meteen: dicht bij het afrittencomplex van de E40 in Jabbeke en toch een oase van rust, pal naast een bos. 

Toen Rosalie en Yves de boerderij kochten, was het al een woonhuis. Met verschillende aangebouwde volumes: berging achteraan, garage aan de ene kant, veranda aan de andere zijde. De identiteit van de langgerekte hoeve was zoek … In een vroeg stadium beslisten we om al de bijgebouwde constructies te verwijderen.

Vooraan bevond zich het woongedeelte met in het verlengde, onder dezelfde dakstoel, de te verbouwen schuur. In het midden – typisch voor dit soort hoeves – een voutekamer met een half verzonken kelder. Deze verhoogde kamer maakte de circulatie naar de schuur toe er niet makkelijker op. Maar ze zorgde wel voor een unieke sfeer. Ik overtuigde Rosalie en Yves er bij het eerste plaatsbezoek van om de voutekamer zeker te behouden. Tweede troef van het pand: de authentieke dakspanten.

Aangezien de veranda wegviel als doorgang naar de schuur, tekende ik een nieuw volume aan de noordzijde om alle ruimtes handig met elkaar te verbinden. Zo had ik meteen ook een goede plek voor garage nummer twee. De boerderij doet nu dubbel dienst als ruime, charmante woning voor het gezin van vijf én als stijlvolle dokterspraktijk.


Jouw advies aan mensen die kiezen voor een authentiek pand en dat wensen te renoveren.

Een pand met historische of nostalgische waarde is niet noodzakelijk moeilijker om te verbouwen, maar vraagt vaak een hoger renovatiebudget. Als je verliefd bent op zo’n gebouw, neem je best een architect en algemeen aannemer mee voor je koopt. Die ziet de aandachtspunten op bouwtechnisch, administratief en investeringsvlak. 


Heb je al gekocht? Ook dan ben je bij Victor in bekwame handen.

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group
built by thinline.be  |   design plug